Justitia romaneasca intra definitiv si irevocabil in "era Google". Ministrul Justitiei a anuntat ca, din 2015, dosarele de la instanta vor putea fi consultate de acasa, contra cost, atat de judecatori, dar si de oamenii simpli, pe baza unor parole. 

 

 

Pentru asta va fi insa nevoie de electronizarea dosarelor, proces ale carui costuri sunt estimate la zeci de milioane de euro si pentru care Ministerul de resort va contracta un partener privat.

"O sa demaram anul acesta un proiect destul de mare de electronizare a dosarelor, in asa fel incat oamenii si mai ales profesionistii sa poata accesa de la distanta dosarul in format electronic, sa nu mai fie nevoiti sa vina fizic in instante, in cadrul arhivelor care totdeauna vor fi insuficiente. Pe baza unor parole, poate fi accesat intreg dosarul de la instanta, atat de judecator, cat si de cei care vin in contact cu justitia.", a declarat Robert Cazanciuc.

"Vrem sa finalizam procedura de achizitie publica pana la sfarsitul anului si in primele luni ale anului viitor sa incepem cu o instanta pilot.

Nu am stabilit ce instanta pilot, asta o sa vedem dupa ce vom avea un castigator la aceasta procedura de achizitie publica. Ideea este ca o sa incercam sa mergem pe instante destul de mari si nu pe o instanta mica, tocmai pentru a vedea eventualele hibe.", a explicat ministrul felul in care va fi testat sistemul.

Intrebat care vor fi costurile digitalizarii, Cazanciuc a raspuns: "Probabil zeci de milioane de euro. Discutam de un proiect la nivel national, care sa poata fi accesat de oriunde. In momentul de fata se contureaza ideea unei concesiuni de serviciu al unui parteneriat public privat. Nu o sa putem doar din resurse publice sa facem acest proiect, va trebui sa atragem resurse, sa spunem, din partea unui partener pe care ministerul il va selecta in urma unei proceduri de achizitie publica.

Asta inseamna costuri doar pentru cei care vor sa stea acasa si sa vada dosarul de la distanta. Pentru cine va vrea sa vina in instanta, nu va fi niciun fel de cost, accesul va fi in continuare deschis. Pentru cei care vor vea sa stea acasa, evident vor avea niste costuri."

 

Sursa: avocatura.com

 

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati